Hvordan kan man udvikle Danske havnes forretningsmodeller?

Udviklingen af Danske havnes forretningsmodeller har været omdrejningspunktet i en Ph.d.-afhandling, som CLS’ en af vores medarbejdere har udarbejdet. Fokus i opgaven lå på, hvilke roller Aalborg havn har og får samt hvordan man som organisation må tilpasse sig udviklingen på markedet.

Hvordan kan man udvikle Danske havnes forretningsmodeller?

Det er et spørgsmål, Louise Brøns Kringelum i forbindelse med sin Ph.d.-afhandling for tre år siden tog op, og i samarbejde med Aalborg Havn har forsøgt at svare på.

Det primære fokus for projektet lå på, hvilke roller Aalborg Havn har og får, og hvordan havnen organisatorisk skal tilpasse sig. Louise undersøgte hvordan man kunne udvikle danske havnes forretningsmodeller, så den værdi havnen skaber som havn kunne blive mere eksplicit.

Et samarbejde mellem Aalborg Havn og den Hollandske tungløfts- og logistikkoncern Mammoet blev hovedfokus i hendes Ph.d.-afhandling, og i dette samarbejde forsøgte hun at belyse hvordan man bedst muligt kunne udnytte ressourcerne mellem de to aktører.

 

Igennem projektet blev Louise inviteret indenfor hos havnen, både i den tekniske afdeling, og i marketingafdelingen. Dette gjorde, at hun fik rig mulighed for at indsamle viden, som senere kunne bruges til at skabe større kendskab til de processer, der foregår på Aalborg Havn. Det handlede nemlig også om en anerkendelse af forskellige roller for havnene, baseret på størrelse og opgaver, og derigennem hvilke roller de enkelte havne i fremtiden kunne påtage sig.

 

 “Man får sjældent noget ud af at sidde fuldstændig isoleret og sige, vi er en havn, vi kan det her, uden at kigge ud over [vores egne aktiviteter]”

Igennem sin forskning opdagede Louise, at det egentlige fokus for havnen ikke kun lå på at udvikle en ny business case overfor deres kunder, men i højere grad også handlede om at ændre den organisatoriske selvforståelse, interaktionen med kunderne og deres forståelse af Aalborg Havn.

At forandre havnens forretningsmodeller er derfor en proces, som rækker ud over havnens egne aktiviteter, og i højere grad gentænke den værdiskabelse som sker både i de enkelte virksomheder og potentielt i samarbejde på tværs af organisatoriske grænser. Det er nemlig vigtigt, at begge parter anerkender den værdi, der bliver skabt – og forstår den – for at den lykkes.

Center for Logistik og Samarbejde
Langerak 15
9220 Aalborg Ø

CVR: 36 05 10 94

Telefon: +45 60 51 01 71

Telefon: +45 30 32 64 04

E-mail: info@logsam.dk

FIND OS
NYSGERRIG? BOOK ET MØDE

BOOK ET MØDE